Ferestrele din material plastic sunt o parte indispensabilă a interiorului apartamentelor noastre, a caselor şi oficiilor datorită caracterului practic, durabilităţii şi aspectului exterior impecabil. Pentru ca termpoanele să servească ani în şir şi să asigure confortul locuinţei, acordaţi-le o atenţie specială primăvara şi toamna până la răcirea vremii.

Spălarea generală de toamnă presupune nu doar spălarea obişnuită a sticlelor, dar şi îngrijirea furniturii şi etanşatoarelor, ramelor şi pervazului – acţiuni de profilaxie privind pregătirea ferestrei pentru iarnă. Aceste proceduri nu vor ţine mult timp, dar vor extinde considerabil termenul de funcţionare al ferestrei şi îi vor menţine funcţiile de conservare a energiei.

Ferestrele «transpiră»? Uşor de remediat

Ca rezultat al schimbării bruşte a temperaturii aerului în încăpere şi afară, al umidităţii sporite în apartament, pe geamuri poate să apară condensat. Vorbind mai simplu, ferestrele «transpiră». Transpiraţia are loc şi în exteriorul, şi în interiorul ferestrei.

Condensatul este un mare pericol pentru geam. Condensatul poate lipsi fereastra de ermeticitate şi aceasta nu va mai menţine căldura în încăpere. Este posibil să apară microfisuri pe ramă, un strat de gheaţă pe ramă, mucegai.

Transpiraţia ferestrelor este uşor de evitat prin aerisirea zilnică a încăperii timp de o jumătate de oră. Aerul proaspăt este folositor nu numai pentru Dvs., el lungeşte viaţa ferestrelor.

Înainte de lăsarea frigului, închideţi supapele de ventilare de pe geamuri, dacă acestea sunt prevăzute de construcţie.

Spălăm bine sticlele, ramele şi pervazurile

Aceasta este etapa iniţială şi cea mai importantă de pregătire a ferestrelor pentru iarnă. Spălaţi bine sticlele, ramele, pervazurile, taluzurile. Folosiţi soluţii detergente neutre în cantităţi mici, doar bureţi sau şerveţele moi (mai bine microfibre).

Nu folosiţi remedii agresive, care conţi benzină, acizi, dizolvanţi. Prafurile şi pastele uscate dăunează şi ele ferestrelor, lăsând zgârieturi pe rame şi pe sticle. Utilizaţi detergenţi lichizi sau geluri de o concentraţie scăzută.

Curăţaţi neapărat de murdărie canalele de drenaj. Aceasta se face simplu: deschideţi cerceveaua geamului şi curăţaţi canalul cu un obiect ascuţit. E de dorit să folosiţi o scobitoare de dinţi din mase plastice. După curăţarea canalelor, surplusul de apă se va evacua uşor, prevenind îngheţarea şi formarea stratului de gheaţă în aceste locuri. Acum, fereastra se va deschide şi se va închide liber chiar şi pe gerul cel mai cumplit.

Ştergeţi profilul şi sticlele până la uscat.

Îngrijirea furniturii ferestrei din material plastic

Furnitura ferestrelor reprezintă toate elementele metalice mobile ale ferestrei: balamale, cercevele, şuruburi, mânere, clanţele etc. Această componentă importantă a ferestrei îi asigură mobilitatea.

Furnitura ferestrei din material plastic cere îngrijire profilactică de 2 ori pe an: toamna şi primăvara. Furnitura este simplu de îngrijit. Este suficient să curăţaţi de praf şi de murdăria întâmplătoare toate detaliile. Toate acestea se pot face la spălarea geamurilor. Lăsaţi să se usuce şi ungeţi toate detaliile. Părţile mobile se ung pentru ca mecanismul să funcţioneze lent. Folosiţi cu acest scop vaselină tehnică sau un compus unguent pe bază de silicon. de ultimul nu se lipeşte praful, fapt care permite ca mecanismele să fie păstrate curate.

La curăţarea furniturii nu utilizaţi detergenţi agresivi care îi pot deteriora învelişul anticorosiv. Pentru ungerea detaliilor nu folosiţi remedii care conţin răşini sau acizi.

Cum să întreţinem etanşatoarele

Diferite etanşatoare se folosesc pentru ca toate părţile geamului să adere etanş una de alta. Etanşatorul trebuie protejat pe vreme de caniculă şi de frig. Pentru început, curăţaţi-l de praf şi murdărie cu un burete uscat, dacă este necesar spălaţi cu o soluţie uşoară de săpun, ştergeţi până la uscat.

În perioada rece a anului e mai bine să protejăm etanşatorul cu vaselină tehnică sau unguent de silicon. Ungeţi etanşatorul cu una dintre aceste substanţe pe tot perimetrul pentru a evita îngheţarea şi uscarea lui.

Mânerul ferestrei s-a «deşurubat»? Reparăm singuri

Această problemă apare neapărat. Fereastra se deschide şi se închide de zeci de ori pe zi. Puteţi face chiar dvs. o reparaţie mică.

Ca să răsuciţi mânerul, plasaţi-l în poziţia «deschis», adică paralel cu pervazul. Întoarceţi eclisa mânerului (aceasta se află la bază) la 900. Sub eclisă se află două şuruburi, răsuciţi-le cu o şurubelniţă cruciformă. Executaţi acţiunile în ordine inversă şi instalaţi mânerul în poziţia necesară.

Fiţi atenţi!

Precum v-aţi convins chiar dvs., pregătirea ferestrei din material plastic pentru iarnă nu va ţine mult timp. Înaintea lăsarea frigului, efectuaţi curăţarea, ungerea furniturii şi a etanşatoarelor, mica reparaţie. Respectai recomandările noastre şi veţi lungi considerabil durata de funcţionare a ferestrei şi, în finalitate, vă veţi economisi banii.

Share This
Power by

Download Free AZ | Free Wordpress Themes